TEMAN SETIA

Pengalaman Bersalin

ASSALAMUALAIKUM....




           Hello readers....jangan terkejut dengan tajuk entry...memang aku nak cerita pengalaman bersalin diri sendiri bukan orang lain...entry nikah memang takde sebab i iz sedih gambar sanding dengan nikah OP bagi hilang..so tak nak ingat...menyakitkan hati




           So yeah...aku start yer....due aku 24/3/2019..tapi kalau takde tanda bersalin aku kena serah diri 23hb sehari sebelum due sebab ada gdm on diet control...tak boleh post date untuk bersalin...aku memang susah hati betul...sebab dengar orang cerita pasal induce...sakit bla bla bla....




          Tapi pagi 15/3/2019 dalam pukul 1 pagi tu aku rasa perut mengeras...sebenarnya dua minggu sebelum tu lagi aku dah rasa sampai aku pusing satu rumah..tapi kejap jer dalam sekali dua...tapi kali ni kerap pulak...dalam hati aku ish tak kan tetiba nak bersalin...so aku decide download app contraction







          Kira memang tak berhenti langsung...aku terus kejut suami aku...tahu apa dia cakap?kejap gelap dekat luar..tak kan nak gi hospital gelap macam ni..tunggu matahari naik la kita gi...hahaha...betapa rileks nya suami aku...tapi aku pun macam nak take time sebab darah dengan air ketuban belum keluar...aku ada tanya kengkawan aku...diorang cakap kalau contraction ni kadang jalan belum bukak banyak..so aku pun macam malas nak gi hospital awal sebab takut jalan tak bukak kena balik pulak...maka bertahan la sakit yang on off....




          Makin lama makin kerap sakitnya sampai ke subuh...aku bangun nak gi mandi sesiap sebab nanti tak rushing...masa bangun tu aku rasa macam ada benda keluar dekat bawah...aku cecepat gi check...omg...blood spot...terus aku gi mandi..kejut suami aku semua terus gerak gi hospital...dalam kereta otw ke hospital tu memang contraction makin kuat..sampai nak cakap pun aku dah malas...tapi sempat aku habiskan surah Maryam....




            Sampai hospital pukul 7.30 terus masuk LR untuk check bukaan...bukaan baru 2cm tapi aku kena warded sebab contraction aku kuat sangat....nak tunggu masuk ward pun kemain lama sebab penuh...nganga la aku atas kerusi dalam LR tu sambil dengar orang jerit..dengar suara baby....dengar orang tahan sakit..serammm....aku masuk ward dalam pukul 11.30 pagi macam tu...dekat ward aku macam rileks la...mesti lambat lagi ni nak bersalin sebab baru bukak 2cm....tapi darah still keluar sebab diorang check bukaan....




           Petang lepas Asar contraction aku tak boleh dibendung..sampai suami aku buat lawak pun aku suruh hold kejap nak gelak sebab menarik narik rasa perut....sampai nak berdiri..duduk...baring semua tak kena...makan pun dah tak lalu..so aku terus minta doktor check bukaan lagi sebab sakit makin kuat....rupanya bukaan dah 5cm...7.30 ptg aku kena tolak masuk LR lagi sekali untuk bersalin...aku sempat makan kurma 3biji...air zamzam..dengan air kelapa muda...





           Dalam LR...doktor kosongkan pundi kencing dan pecahkan ketuban...lepas tu ya rabbi Allah ja tahu macam mana sakit dia...rasa macam nak sepak semua yang ada dekat situ....aku siap minta tolong doktor sebab memang tak tahan sakit...nak jadi cerita gas tahan sakit tu tak boleh guna pulak...doktor selamber suruh aku tahan ja sakit..tarik nafas..masalah dia memang tak mampu...dah tu doktor cakap dekat aku lagi 4 jam rasa baru aku beranak..aku macam serius la 4 jam nak tahan sakit ni




            Aku dok baring sorang2 atas katil LR tu sebab doktor semua gi settle pesakit lain..sambil tahan sakit siap nangis..aku rasa macam nak meneran sangat...ntah datang mana ilmu padahal anak sulung...aku terus teran pelan²...doktor marah aku cakap jangan lagi..peduli apa aku..aku sakit sangat...takde orang datang bagi ubat tahan sakit pun....aku teran juga sampai tiba- tiba ada doktor lalu lepas tu jerit 'eh kepala baby tu'...baru semua kalut datang dekat aku..ha jangan memain hahahaha





            Semua gelabah time tu..baru la cari segala mak nenek barang...tu lah aku dah cakap sakit memang tak tahan..nak juga suruh tunggu 4jam...doktor suruh aku push jangan angkat punggung..alhamdulillah 3 kali push..pukul 9.50 malam keluar anugerah yang tak ternilai..Muhammad Aidan Syazwan seberat 2.6kg....





            Sakit tak beranak?contraction yang paling sakit..masa push tu tak rasa apa...aku siap dok tanya doktor lagi...doktor baby dah keluar ke....hahaha sebab aku lapar nak makan...jahit pun tak sakit..cuma jahit lapisan paling atas jer rasa sikit jarum dia..yang lain tak sakit...aku kena tahan ward lepas bersalin tu je..esoknya dah boleh discharge....lega rasa....





          Ramai cakap aku bersalin mudah..siap minta tips..jangan minta tips..Allah yang mudahkan....cuma masa Asar tu aku minta maaf dengan suami aku dan minta dia doakan untuk aku...aku selalu lawan cakap dia haha..haruslah minta maaf.....so dengan ini bermulalah rutin berjaga pepagi buta...kahkah...pengalaman korang macam mana pulak?



*nota NT : masih tak percaya dah ada anak sorang


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

0 sayang gua:

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216