TEMAN SETIA

TIPS | Sebelum Menghadapi Peperiksaan

ASSALAMUALAIKUM.....





         Hello readers....disebabkan sekarang ni musim exam..tetambah musim espiyem so akak nak bagi tips sikit untuk adik-adik yang nak ambil exam tu.....akak sangat.....


        Tips ni berguna untuk korang dalam sehari or dua hari nak masuk exam...aku guna tips ni masa nak spm dedulu tapi sekarang dah diploma dah tak ikut tips ni sebab diploma dengan spm sangatlah berbeza.....so nie adalah tips nya....




TIDUR AWAL


- Aku yakin mesti ramai antara korang termasuk aku sendiri suka stay up untuk study kan....kalau aku dulu masa spm aku tak stay up sebab jenis aku susah nak bangun...so aku study awal malam sebelum tu dan aku tidur awal...tetambah kalau esok tu ada paper...seriusly tak berguna dah pun kalau korang stay up sehari sebelum exam..makin stress ada la sebab tidur tak cukup....silap2 nanti nak jawab exam boleh blur...so tidur lah awal....paling lewat pun lepas dah solat tahajud semua...


SEDIA AWAL 


- Sehari sebelum exam tu korang prepare la semua barang nak exam awal...macam slip exam....pensel pen pemadam dan semua alat tulis...takde la esok nak gi sekolah korang baru nak tercari...letak siap dalam beg yang korang nak bawa...takut tertinggal pulak...hoiii masalah tau kalau tertinggal slip exam.....dan dan baju pun iron aaa sesiap....baru la semangat sikit nak gi sekolah kanssss....



ELAKKAN TERLALU BANYAK KELUAR RUMAH 


- Seminggu sebelum exam tu korang kuranglah sikit keluar rumah...bukan apa kita tak tahu apa nak jadi kan....mana tahu kan terjatuh motor ke...terkena langgar ke...bukan nak minta...tapi elakkan dari perkara buruk nak jadi...takkanlah korang nak ambil exam atas katil hospital...yer dak?



DOA 


- Paling penting doa....solat hajat...solat tahajud...baca yassin....kalau aku dulu memang sebulan sebelum exam tak salah aku...sekolah aku memang buat bacaan yassin dengan solat hajat tiap-tiap pagi....tapi kalau baca yassin saja tapi tak study pun tak guna juga kan...so doa...usaha...dan tawakal....langkah masuk dewan exam dengan kaki kanan...dan start jawab dengan bismillah...insyaallah boleh jawab dengan tenang... 




      So tu saje tips dari akak...rasa diri tua pulak bagi tips untuk budak spm nie....hehe...ok good luck yer korang...semoga berjaya....






*nota NT :: Aku pun sebenarnya tengah exam lagi....haha





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

6 sayang gua:

beba ifa said...

tips yang bagus :)

Sabrina SA said...

ina baru form 3, tp mesti seram kan ambil spm T-T

Lea IsNawi said...

All da best la ye :)

Fatin Norhani said...

sy hari ni dpt tau result sem 1...Allah je tahu mcm mana perasaan ni..btw nice tip..sy baru nak berjinak2 dengan blog..kalau sudi singgah lah..post pun baru 1..hehe..

Ismi Ana said...

Nice tips Tiqah. Baguss untuk adik2. Hehee.. XD

nik ros said...

tips yang bagus.hope adik2 blh ikut

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216