TEMAN SETIA

Syiling

ASSALAMUALAIKUM.....




       Hello readers....pertama sekali nak mohon maaf sangat for those yang tinggal jejak dan komen dekat entry aku ni..sory sesangat sebab tak sempat nak blogwalking atas sebab nak jimat kuota....iolls online guna hotspot henset jer nie haaa....itupun Rm7 seminggu...so jimat haha....



      Sebut pasal jimat nie kan...aku nak cerita sikit pasal syiling...eh???haha macam pelik tapi aku rasa macam syiling nie satu mata wang yang besar nilai tetambah bila keadaan terdesak...ehem...



     Ok aku hidup 3 tahun lebih jauh dari family...idak lerr jauh mana pun...boleh jer nak ulang alik hari-hari...maksud aku duduk rumah sewa tak tinggal dengan keluarga so banyak la kisah aku dengan syiling nie...korang??korang simpan tak syiling....well aku dari kecil memang parents aku ajar untuk simpan syiling....siap sediakan beberapa tabung supaya dapat asingkan syiling ikut jumlah...then cukup sebulan mak aku akan masuk dalam akaun bank aku...masa tu kecil kan..mana nak guna duit pun...dan apa yang mak aku ajar tu sampai sekarang aku buat..dulu memang rasa macam 'alah kenapa nak kena simpan syiling ni...bukan banyak mana pun...and now!!baru aku dapat rasa betapa pentingnya simpan syiling'



     Dulu masa study tahun terakhir aku kena buat Projek Akhir (FYP)..aku student poli memang wajib la buat benda alah ni...tak buat tak boleh dapat diploma oiii...ok memang setiap sem aku dapat pinjaman PTPTN...korang rasa cukup ker pinjaman tu??memang dengan jumlah yang bagi setiap sem nampak macam cukup...tapi memang tak kan cukup bila hujung sem..biasalah nafsu manusia bila ada duit banyak memang nak beli macam-macam...tambah-tambah perempuan kan....aku asingkan siap duit untuk FYP supaya tak terpakai...tapi malangnya tak cukup juga sebab di akhir FYP projek kitaorang kena buat semula...kena perbaiki...kau rasa mana nak cari duit time tu di saat akhir???and yes!!!syiling aku membantu...memang sangat membantu....aku tukar syiling yang aku simpan dan guna untuk FYP???nampak??membantu tak...



       Bila duduk jauh dari family ni memang serba serbi kena buat sendiri...memang parents aku ada bagi duit belanja...tapi kekadang tak cukup jugak...kekadang motor buat hal....pastu nak beli itu ini...bila hujung bulan duit nak makan pun tak cukup...alhamdulillah syiling yang aku simpan juga membantu aku...



       So kesimpulannya nie....simpan la syiling lebih-lebih korang belanja tu walaupun nampak macam tak seberapa tapi trust me ianya membantu....dedaaaa





*nota NT :: getting busy

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

2 sayang gua:

KorN said...

aku tertarik dgn final year projek tu. projek apakah itu.. ingt ade cter la kot serba serbi dalam entry. tp mcm xde je... huwaaa

Nyamuk Terbang said...

@KorN tunggu next entry hehe

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216