TEMAN SETIA

Duit dan Kasih Sayang

ASSALAMUALAIKUM!!!



          Holla!!! atie dah ada dekat rumah sekarang..so banyak la masa nak update blog sebelum balik ke asrama kesayangan hati *serius tak sayang langsung...tak sabar rasa nak habis semester nie.pastue boleh duk rumah sewa!!ho yeah... *seronok sebab dapat motor baru...minggu nie rasa macam nak lompat setinggi yang boleh sebab assigment sangat la tak dak..kihkih...siap boleh belasah main badminton malam-malam buta lagi...kurus atie lepas nie...


          Ok berbalik kepada tajuk bahas hari ini...duit dan kasih sayang..aiyokk apa pulak kaitan neyh..sebenarnya entry nie cuma nak menyampaikan pendapat yang atie rasa...idea pun dapat masa time tengah mandi nak pergi kelas pagi tadi...korang rasa duit nie penting tak dalam hidup korang???atie rasa memang penting sangat sebab kalau tak der duit nie..tak berjalan rasa hidup yer dak??





         But money isn't everything..ok memang duit boleh beli apa yang kita nak...semua kita akan dapat dengan hanya keluarkan duit..tapi boleh ker kasih sayang dibeli dengan duit??ada orang pergi kedai...tiba-tiba cakap.. 'Pakcik bagi kasih sayang sekilo..ikat tepi..letak gula lebih'....tak der kan??orang yang tak berduit pun kadang-kadang ada banyak kasih sayang..orang yang kaya pun belum tentu boleh ada kasih sayang secukupnya.


         Pengalaman atie sendiri...ramai member atie anak orang kaya..memang semua hidup mewah..baju semua jenama...handphone tak payah cakap la....canggih belaka..tapi sayang....selalu tak dapat perhatian keluarga sebab parents terlampau sibuk cari duit...atie rasa bersyukur sangat sebab walaupun atie tak dilahirkan dalam keluarga yang berduit tapi atie cukup kasih sayang dari keluarga..


        Kadang-kadang atie sendiri rasa kesian dengan member atie...memang la hidup mewah..tapi bila dah terlampau mewah macam-macam benda jadi....banyak sangat benda yang tak bermoral yang diorang buat..besa la keluarga semua sibuk kejar duit sampai anak-anak terabai..banyak member atie yang terlibat dengan benda-benda negatif...


          Jadi terbukti kan..duit nie bukan benda yang terpenting dalam hidup..duit tak menjamin kebahagiaan...orang yang hidup susah nie kadang-kadang lagi bahagia dari orang kaya..orang kaya nie lagi banyak masalah sebenarnya..bila dah kaya..hutang pun mesti berlambak sebab semua benda rasa nak beli kan??jadi pendapat korang??


*p/s:: macam sedih ja entry nie





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

9 sayang gua:

hawiz said...

cam xde life je kwn atie tu..huhu..sian dier

nia marlissa said...

adakah dia geek ?

Syazwan Che Deraman said...

kawan wan pun kaya kaya smuanya.orang lain, poket selalu tebal, tangan wan hanya nokia, tangan dorang, paling koman blacberry..
tapi wan ni, apa yang ada..cuma kasih sayang yang tulus ikhlas je.hehhe..tetiba.

member wan ada buat ungkapan hiperbola.

" mak ayah sibuk, anak, darjah satu pandai seks dah"..

sekarang ni zaman cepat je berubah, untuk yang perempuan, mudah je nak kenal laki melalui internet, dan bbm..heheh,tambah tambah sekarang ni, ramai lelaki bermulut manis.

goodnight nyamak!

chemay said...

urm dulu masa chemay form1-5.
parents mmg bz gila2.
takde masa untuk chemay langsung.
diorang kasi duit.
kasi motor.
if chemay nak jadi liar time tuh.
boleh sangat.
tapi pikir masa depan je.

urmm sebenarnya duit ni tak mmpu bagi kebahagiaan pon.
sedih bila ingat balik chemay duduk sorang2 kat rumah masa dulu tuh.
:'(

einz said...

atie, einz tag awk join g.a cpm...

ascil.punye.lah said...

ya sokong apa yg kau cakap.memang duit itu perlu tapi kalau hari2 dok suap dengan duit je anak pon terlebih mewah,mulalah pergi merayap sana sini,ponteng sekolah semua.ni lah yg berlaku sebenarnya.realiti.

cIk JanNah said...

zaman sekarang nie pada jannah duet dan kasih sayang tu seiringan. tanpa duet memang tak ada kasih sayang. ada duet tak ada kasih sayang pon tak ada erti. :)

Azhafizah[フィザ] said...

yang pasti kasih sayang tak boleh dibeli dengan duit.duit itu perlu untuk tambahkan kasih sayang..err logik tak?

Cik Puan Muda Umi said...

betul tu..tapi duit tu pun penting jugak..kang xda duit,ank2 g skola,dok pinjam duit mber2 plak kan..sian pulak..apa2 pun dua2 kena seimbang kan..:)

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216