TEMAN SETIA

TIPS: Ubati Campak

ASSALAMUALAIKUM.....



          Yuhuuu korang....tengah jalan raya lagi ker...sudah ler tue...Atie dah jeles giler dah tengok korang dapat jalan tapi Atie tak boleh..sedih tau uolss...*lap hingus dekat langsir baru....tapi campak Atie dah makin berkurang...dah jadi bintik hitam dah..cepat kan kan??nak tahu rahsia tak???ha..Atie buat cara tradisional jer...tak makan pun ubat doktor....sebab takut jadi lain pulak...



tangan i ok.....




            Ok meh Atie nak bagitaw dekat korang apa tips yang boleh guna untuk hilangkan campak....


TIPS 1 :
1) Ambil daun setawar dan daun delima (search google kalau tak taw)
2) Tumbuk daun tue dengan bedak sejuk
3) Tempekkan dekat tempat yang keluar campak
4) Biarkan sehingga kering


         Ok tips atas nie selalu sebelum tidur la Atie buat...then bangun esok terus cuci jer senang...and and...selain tue..ada lagi tips lain....korang boleh minum air kelapa muda...nie bertujuan untuk campak tue keluar sampai habis...sebab campak nie selagi dia keluar tak habis...memang takkan sembuh....tapi ingat!!!!jangan makan isi kelapa...nanti campak tue jadi nanah pulak...lagi teruk *atie dah kena...wuuuu....



         Campak nie selalu gatal kan..tambah bila panas...tapi kalau korang garu..memang lagi teruk la...so jangan garu..ada cara dia..korang ambil daun semambu..then tabur dekat tempat korang tidur...lepas tue tidur atas dia...memang takkan gatal langsung...tak tau ghupe daun semambu???ney ha...

|
|
|
|
|
\/




           Selain tue daun nie juga korang boleh buat mandi...cara dia ::


1) Ambil daun nie dan campur dengan sebesen air...
2) Ramas daun nie dalam air sehingga keluar buih
3) Selepas korang dah mandi biasa...korang mandi air daun nie...
4) Curahkan air dari kepala sehingga kaki


         Dan dan orang campak takleh mandi guna sabun taw....nanti lagi merebak...so tahan la badan korang...elakkan makan makanan yang gatal....dan berbisa...selamat mencuba!!


*p/s: dapat mc yeayyyy



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

10 sayang gua:

ツberlygerlyツ said...

kita baru lepas baik demam campak -.-' cepat sembuh ^.^

si robot comel said...

jangan makan kicap nnt parut susah hilang.

semoga cepat sembuh

Khairul Zamri said...

jgn sentuh2 cmpak tu...:)

eyradzuhairah said...

baru kene ari tuh parut still jelas kat dahi

najihahfara said...

tak pernah kene lagi. takut pulak

✿Lady Ainaa✿ said...

Semoga cepat sembuh key... ena dah kena kecil2 dahulu, so lepas ni dah ada immune dia, insyaAllah dah tak kena dah... huhuhu

syAzAnA said...

Semoga cepat sembuh syg! Makan sup ketam! Bagussss!

Afifah Bt. Alias said...

Kita tak pernah kena campak lagi. huhu. Takutt.

Azhafizah Md Nor said...

moga cepat sembuh ye sayang

Namee Roslan said...

make sure sapu ubat dan jangan garu sampai pecah. nnti parut.

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216