TEMAN SETIA

TIPS | Berfesyen Mengikut Kemampuan

ASSALAMUALAIKUM.......



          Untuk entry kali nie aku akan beri serba sedikit tips dalam berfesyen...aku tak nafikan..aku sendiri pun tak pandai berfesyen mana pun...kadang tue main pakai baju yang mana ada...tapi kalau nak bagi tips dekat korang..memang aku boleh...hekhek...sebab aku nie malas sikit nak fikir pasal fesyen..dengan erti lain..aku tak kisah pakai baju macam mana pun...asalkan selesa..yer dak???ok now jom baca tips-tips dari aku khas untuk korang semua...



1. Mix And Match


         Dalam berfesyen...tak semestinya korang kena selalu membeli baju baru....bagi yang bertudungnya,,,tak semestinya satu baju satu tudung..memang pokai la gitu...apa kata kalau korang cuba mix and match baju....padankan baju anda..kalau perlu..keluar jer semua baju yang ada dalam almari tue...then try padankan dan pastikan sesuai..jangan sampai orang pandang korang sama macam orang pandang badut..



2. Buat Kajian


        Sekarang segala info di hujung cari..try search fesyen-fesyen terkini....dan try cuba mana-mana fesyen yang sesuai dengan anda....banyak kan cari maklumat....cara terbaik...cuba beli majalah fesyen seperti REMAJA...dan etc...dan try tengok fesyen model-model sekarang..sebab sekarang dah ramai dekat luar sana dah jadi model..mungkin selepas ini giliran anda pula



3. Jangan Mengikut Orang Lain


          Mungkin ada antara korang suka ikut fesyen rakan sekeliling..ingat..tak semestinya apa yang rakan korang pakai korang rasa cantik..akan cantik jugak dengan korang...sebab lain orang lain penampilan dia...kadang-kadang...korang nampak rakan korang pakai baju tu cantik..tapi bila korang pakai nampak pelik...cuba dahulu pakaian tersebut...dan minta pandangan orang lain...tapi pastikan minta pandangan dari orang yang lebih jujur...bukan orang yang sekadar untuk menyedapkan hati korang sahaja....



4. Yakin Pada Diri


       Yakinlah pada diri anda dalam setiap fesyen yang korang cuba tampilkan..bagi mereka yang bertubuh besar...pedulikan apa yang korang rasa...yang penting apa yang korang cuba tampilkan itu boleh buta korang rasa selesa....tak semestinya bertubuh besar tidak boleh berfesyen....




5. Berfesyen Ala Kadar



        Yang paling penting...jangan sampai hanya untuk tampil bergaya...korang habis beratus ringgit.....sebenarnya anda boleh berfesyen dengan baju yang murah...asalkan memberi keselesaan kepada si pemakai....





        Cukuplah 5 tips untuk korang..harap tips nie boleh bantu korang untuk tampil bergaya walau kemana sahaja anda berada.... *dah macam iklan...



fesyen sangat kan..heks


*p/s: rezeki blog mencurah...alhamdulillah :)





TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

7 sayang gua:

Hawa Ahmady said...

yup betul.. pakailah pakaian mengikut keselesaan diri sendiri..

mohdafif(daisukearefif) said...

chumel-chumel semuanya,.
:)

Nur Azila said...

samalah.. tak pandai nak berfesyen.. Kata orang "biar buta fesyen,asalkan tak buta iman"

Kalau berfesyen, kena ingat batas2 pemakaian.. :)

Thanks for sharing dear..:)

Azhafizah Md Nor said...

yang penting kita pakai selesa kan dan kena dengan gaya kita ^__^.btw,thanks sharing.

Semut Senyum said...

betol2.... kene praktik semua tips di atas... jangan jadi mangsa fesyen sudah! kan kan kan...

Namee Roslan said...

hehe. betul2 .setuju ! fashion ni nak kena creative.

Siti Sarizah said...

Setuju, fesyen itu sendiri sebenarnya kena kreatif. Tapi jangan samapai jadi mangsa fesyen :)

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216