TEMAN SETIA

Tips : Khasiat Petai

ASSALAMUALAIKUM....



         Sebenarnya aku terfikir nak buat entry nie dari beberapa bulan yang lepas lagi..tapi tidak kesampaian....idea nak buat entry nie dari member aku masa buat presentation softskill tentang negeri..diorang pilih nama negara diorang...'Negara Petai'...ha ada maksud disebalik nama taw..bukan sesaja pilih....



          Aku yakin ramai antara korang yang tak suka petai kan???sebab bau dia amatlah tidak menyenangkan...sampai buang air pun bau..yer dak??tapi tahukah korang..di sebalik tumbuhan yang berbau nie terdapat 1001 khasiat padanya...antaranya :


1. Biji petai boleh mengatasi penyakit buah pinggang dan melawaskan kencing...

2. Daunnya pulak..boleh mengubati penyakit demam kuning...dengan cara merebus daun tersebut..dan minum airnya...

3. Petai juga mampu mengurang stress dan mengatasi masalah kegemukan...

4. Bagi perempuan yang mempunyai masalah PMS....anda digalakkan memakan petai untuk mengatasi masalah tersebut

5. Petai juga mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit strok...




          Hebat kan??so amalkan lah memakan petai..jangan sebab bau dia korang dah tak nak makan...sebab petai nie memang sangat berkhasiat...


*p/s: aku hantu petai ok....

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

9 sayang gua:

paripariputih said...

Petai memang sedap dan berkhasiat... yg kurang sedap bau di bila kat dalam toilet keh keh keh... boleh pingsan.... X.X

BlueiceButterfly said...

makan boleh tapi berbau tue yang tak tahan..hehe :p

BlueiceButterfly said...

makan boleh tapi berbau tue yang tak tahan..hehe :p

D i n said...

haha baru taw x sia-sia din jadi peminat no 1 petai :D

Fendy said...

suka gak petai...sedap2

Scarlett O'Hara said...

Akak mmg suka petai.Mmmm... nyamuk makan petai tak?Hihihihi

Mk Syahir said...

perghh..tak sia-sia gua jadikan petai makanan ruji gua..hahaha

Rapunzeel Cikilolo said...

petai sedap tu :)

Namee Roslan said...

tak pernah nak makan petai. hehe. tak tahi rasa mcm mana. tak kenal maka tak cinta. banyak khasiat pulak tu. hehe

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216