TEMAN SETIA

Sayangi PC Anda

ASSALAMUALAIKUM

nak update nak update *sambil hentak2 kaki 
haha
penat kan hari nie (aku sorang ja)
pi sana pi sini
hantaq barang orang order *macam aku drive
ok abaikan intro yang merapu

kali nie aku nak kongsi tips untuk hampa semua
tiba-tiba jadi baik
haha
tips nie memang berguna sangat
tips pasal PC a.k.a komputer (laptop pun kira boleh rasa)
so blogger2 wajib baca
sebab sebab
dah nama blogger kan
mesti lah ada pc or lappy sendiri
kalau yang on9 dekat CC tue
suh owner CC tue baca *padahal tak start lagi isi

ok-ok
meh aku kongsi tips untuk menyelamatkan PC hampa dari mati tak berkubuq
|
|
|
|
\/


1. ELAK DARI HANG

nie khas untuk kaki tangan kepala on9 macam aku 
kalau boleh tue jangan la on9 24 jam
bagi la binatang (PC) tue rehat sama
kesian dia kot
letih tak dapat nak tidoq *ok merapu
kalau hampa tak bagi dia rehat
dia merajuk pastue hang
time tue jangan pulak hampa mengamuk,tendang tak tentu pasal
hampa yang salah nak salah PC pulak
satu lagi kalau tak mau bagi PC hang
buatlah disk clean up
cara nie boleh bagi hard disk hampa tue ada la sikit ruang
so bila hard disk tak penuh
PC pun susah nak hang
(dulu time bodo bila PC hang pi cabut main plug)


2.KEMASKINI

atau omputih cakap update
penting ooo benda nie
pernah tak hampa tengah main PC
tiba-tiba keluaq warning pop-up
(nak tunjuk tak boleh sebab tak naik pulak kat laptop aku)
ha kalau dia keluaq kan
ikut ja arahan yang dia suruh
kalau nak senang set ja bagi jadi auto
so bila hampa nak on9
dia akan update sendiri
tak dak lah virus senang nak masuk
(betoi ka nie)

3. RAJINKAN DIRI

Bagi yang baloq liat (malas) macam aku nie
kena la bagi rajin
rajin-rajin la cuci PC or laptop hampa
habuk-habuk tue kasi buang
boleh selsema kot PC hampa
tak susah pun
pi ja kedai beli PC cleaner
vacuum untuk PC pun ada jual
pastue cuci
bukan mahal pun

sila contohi aku ok *perasan

4. PENTINGNYA RESTORE

restore ni rasa-rasa aku macam backup file la
bila buat macam nie tak da lah hampa nak risau
mana lah nak taw tiba-tiba segala benda lam PC hampa hilang
tak ka susah
habis semua assigment , gambar awek pkwe hilang habis
macam mana nak buat restore kena tanya kepada yang pakar
aku tak berapa reti
(insiden ini pernah terjadi kepada Mr Kucing,habis gambar aku hilang)


5.ATURKAN FAIL

Ha nie lagi satu
kadang-kadang tue bila aku pinjam laptop kawan-kawan
bukak-bukak ja macam nak pengsan
desktop sampai tak nampak background
(maksud dia banyak file)
cannot cannot like that *tiba-tiba
bersepah komputer hampa
nak cari file pun susah
cuba la hampa susun elok-elok file tue
buat folder khas
bagi cantik-cantik
tak lah hampa kelam kabut ribut
bila urgent nak cari file kan
pastue file yang rasa memang tak mau guna
lempaq buang la
pastue uninstall software yang rasa tak pernah guna
baru komputer ringan sikit
(nasib aku dah ada kesedaran)



tolong kata laptop aku cantik *ayat mintak penendang



p/s:: tips nie boleh jimat duit hampa kot...
tak payah la nak format laptop banyak kali


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

26 sayang gua:

Farrah yong said...

hahahah . bgus tips kau . lalalala ~~

AZTIQAH said...

@Farrah yongkau perli aku ek??tmpar kang..haha

eik`S noName said...

hehhe...nice2....^^

Pendamba Mawar said...

tips bagus ni..semalam baru barai satu lappy sebb nak bersihkan..alhamdulillah semua ok

AZTIQAH said...

@eik`S noNamekuakuakua

AZTIQAH said...

@Pendamba Mawarbersih sebelum trlmbt..yeah!!

Farrah yong said...

@AZTIQAHciss bedebah . hahaha

kim heeruul said...

gua dh lame buat backup...^^
btw,nice entry..

Nyamuk Terbang said...

@Farrah yongbluekkk

Nyamuk Terbang said...

@kim heeruulthanx bro

aleen aiden said...

ok perkataan baloq liat tu rare!hi3
nway thanx 4 d in4.. ^_*

Nyamuk Terbang said...

@aleen aidentue bhsa penang mai..kehkeh

msredcheesecake said...

msred rajin yg no 3 tu je...hahaa....

Nyamuk Terbang said...

@msredcheesecakerjin gk..dri aku yg xpnh rjin

ejulz said...

gud info.. salam pkenalan.. :)

Nyamuk Terbang said...

@ejulzthanx yer

FarhanahAdzlan said...

haha..slalu gak hang pc..sbab hampir 24 hours kat dpan pc..haha..
thankz for the info..=)

Nyamuk Terbang said...

@FarhanahAdzlanbleh rosak pc..hehe welcome

diana said...

banyak benda yang akak baru tau ni...
terima kasih..;)

Nyamuk Terbang said...

@dianasama2 kak :)

teha said...

haha ! somell nye lappy die :)

Nyamuk Terbang said...

@teha
kehkehkeh thanx ek :)

Cikal Ananda said...

Lamulikuum...
pertamaxxx
salam kenal dari indonesia..
makasi..

Nyamuk Terbang said...

@Cikal Anandahoh??

iPai said...

wah cantiknya laptop .. hehe ..


rasanya jaga kat bab virus tuh ok dah .. jangan kasi kene virus, boleh hindar diri daripada hang

Nyamuk Terbang said...

@iPai
bila pro berkata2

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216