TEMAN SETIA

TIPS | Panduan Membeli Handphone

ASSALAMUALAIKUM.....



        Lagi berapa minggu ja lagi aku dah nak final..fuhhh takut gila....study pun dah macam-macam sekarang...banyak tak faham...takut tak dapat nak cover semua subjek dengan baik...huhu...doakan aku weyh...



        Ok untuk entry kali nie...aku nka bagi tips yang ringkas untuk korang...tentang panduan beli handphone...ingat beli handphone nie macam beli ikan dekat pasar ker..'bang bagi handphone sekilo..ikat tepi'...ouhh no no..handphone nie benda yang kena nak pakai lama...walaupun harga selalu mengalami susut nilai*akaun seketika...tapi benda nie lah paling berguna untuk kita...so jom kita tengok apa yang perlu kita buat sebelum mengeluarkan duit untuk membeli handphone


1. Pastikan anda telah mengkaji terlebih dahulu tentang fungsi handphone yang bakal anda beli

- Ok nie penting yoo...search la dekat internet atau mana-mana sumber..dapatkan maklumat secukupnya tentang hp yang bakal anda beli..ini perlu agar anda berpuas hati dengan hp yang bakal anda miliki

2. Jangan membeli handphone di kedai sebarangan..pastikan kedai yang terpilih agar anda tidak tertipu

- Sebaiknya...carilah kedai yang memang menyediakan khidmat menjual hp dan servis...kadangkala kedai yang hanya menjual hp secara kecilan ini banyak menggunakan software tiruan yang boleh menyebabkan hp anda tidak boleh bertahan dengan lama..

3. Handphone yang dibeli perlu disertakan dengan 'waranty card'

- Pastikan anda diberi waranty card semasa membeli hp..dan waranty card itu perlulah disahkan oleh kedai tersebut..ini bagi memastikan waranty card tersebut dapat digunakan sekiranya hp anda mengalami masalah

4. Accesories cukup...

- Jika anda ingin membeli hp..pastikan anda diberi accesories penting.....tidak semua kedai yang akan memberi anda accesories lengkap ketika anda membeli hp...pastikan accesories penting seperti charger,earphone,usb cable diberi...


5. Pandu Uji Hp Anda

- Cer lempar hp tersebut sejauh 1 KM..kalau hp tue tak pecah...anda boleh beli..kalau hp pecah,jangan beli hp itu dan pulangkan kepada penjual tersebut...



Tolong vote SINI, SINI, SINI


*p/s: nak buat report bengkel...bye



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

7 sayang gua:

Mk Syahir said...

wa tak pernah cuba lagi yang no 5 tu..nanti wa try

Syazwan Che Deraman said...

okeyyy.

nanti nak beli HP BB.

LelakiSemalam said...

ok panduan no 5 paling best!

✿Lady Ainaa✿ said...

setuju sgt, sbb ena pernah kena tipu sebelum ni atas kecuaian diri sendiri.. huhuhu so berhati2 la...

Azhafizah Md Nor said...

thanks for sharing..fiza kalau nak beli bawak someone yg arif pasal gadget ni..^__^ bbtw,good luck untuk final ye

Namee Roslan said...

yang lempar tu perkara wajib ke atie ?? haha

Ana Farhana said...

tip no 5 xleh blah... hihihihi

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216