TEMAN SETIA

(BW) Ayam Panggang Ala Atiqah

ASSALAMUALAIKUM....




      Entry kali nie Atie nak kongsi resepi dengan korang....disebabkan cuti dan boring..maka wajiblah aktiviti menyelongkar segala benda yang ada dekat dapur,kabinet dan peti sejuk...nak cari benda yang boleh dimakan ataupun dimasak...so jumpa la beberapa bahan yang rasa macam kalau makan confirm kenyang...sebab tue la jadi nama Ayam Panggang Ala Atiqah...nama nie main hentam ja sebab bahan dia pun Atie main hentam ja letak..korang nak try jugak tak??jom cekidaut bahan yang diperlukan...



BAHAN-BAHAN

Beberapa ketul ayam (dibasuh bersih)
Serbuk Paprika
Serbuk Buah Pala
Serbuk Kunyit
Halia (sesikit yang mungkin)
Bawang Besar ( sebiji tue belah sebanyak mungkin dan ambik sikit sahaja)
Gula
Garam


        Nampak tak??bahan memang mudah dan sikit..yang serbuk paprika dengan buah pala tue dekat Tesco memang bersepah ada...jom tengok cara masak...



CARA-CARA MEMASAK

1. Taburkan serbuk paprika,serbuk buah pala dan serbuk kunyit ke atas ayam.. (tabur ikut jumlah ayam) 
2. Tumbuk halia dan bawang besar ( sikit ja tau jangan banyak) dan masukkan ke dalam ayam tadi 
3. Perap ayam selama lebih kurang setengah jam 
4. Letakkan sedikit minyak ke atas tempat pemanggang (Atie guna pemanggang ajaib sebab mudah dan cepat) 
5. Masukkan ayam ke atas tempat pemanggang 
6. Letak kan garam dan gula secukup rasa dan biar sehingga ayam masak 
7. Sedia dihidang


        Tak sia-sia beli pemanggang ajaib..banyak benda boleh masak oiii....nampak sangat malas kan..dan dan nie hasil ayam tadi...





dan lagi.....




       Resepi mudah macam nie korang tak nak try..memang rugi la kan...boleh makan dengan nasik..dengan ketupat...sebab dia macam rendang sikit..ratah sambil tengok charlie angel pun boleh...selamat mencuba 

*p/s: mood rajin turn on
*p/s: join GA taw dekat SINI




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

1 sayang gua:

Nurul Ainaa said...

rajinnya awak memasak! ^_^

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216