TEMAN SETIA

(BW) TIPS | Cara Berjimat Untuk Pelajar

ASSALAMUALAIKUM......




        Sory lama tak update...busy dengan banyak benda sekarang nie..busy nak cuti sama...haha...esok ada present english pulak..malam nie menghafal segala benda yang ada...tapi nak jugak update blog nie..biar banyak assigment..jangan abaikan blog..ehem..*kemain ayat...



      Untuk entry kali nie Atie nak kongsi sikit tips atau cara yang Atie guna bagi menjamin duit PTPTN yang dapat cukup untuk setiap sem...nak tahu tak??jom jom



1. Bahagikan Separuh 

      Konsep bahagi separuh..korang boleh pilih dua cara..samaada separuh nak bagi dekat parents pegang atau nak letak dekat satu lagi akaun bank..kalau Atie..Atie bahagikan duit PTPTN untuk dua bank..satu bank yang dekat dengan Atie..satu lagi bank yang jauh dengan Atie...nak tahu sebab apa??sebab dia kalau duit berkumpul dekat satu bank..mesti kita akan ambik jer duit tue...biasa la manusia kan..nafsu kuat...selagi nampak duit banyak..selagi tue nak guna...Atie nie pun boleh kata boros la jugak..so bila letak lain-lain bank..kita akan rasa macam sayang jer nak keluarkan duit...



2. Buat Jadual

      Jadual nie untuk korang sedia bajet korang..kalau macam Atie...Atie asingkan siap duit untuk rumah sewa,makan dan belanja lain..then bagi la kat parents ker....nak guna baru mintak..yang lebih tue boleh korang belanja untuk benda lain...tapi jangan sampai membazir la...so guna cara nie kita dah asingkan duit yang betul-betul diperlukan....



3. Jalankan Bisnes


         Atie sendiri buat bisnes...dalam rumah ja pun..ngahaha...Atie buat printer dengan fotostat...walaupun untuk housemates ja....tapi berbaloi-baloi...bila korang tengah 'kering' boleh la guna duit tue..tak kesah la bisnes apa pun..asalkan masyuk dan halal...bisnes topup pun okey



         Cukuplah tiga kan..bagi banyak-banyak kang korang kaya pulak..kehkeh..bye


*p/s: join GA tau tau dekat SINI



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

5 sayang gua:

Bie Cimbelang :) said...

Wahh bagusnyaa :) saving is caring. eh? hihi

Fairuz Zainal said...

haha perenggan pertama ayat last memang pesen student pemalas. gila IT. haha :p

tips ko ni memang selalu aku guna.

tapi yg tips nombo 3 tu aku tak buat tapi terbuat dengan tak sengaja. ye la roomates nak print malas nak g kedai, aku la jadi kedai printer haha.

lepastu tips nombo 1 aku buat tambahan, masuk duit lebihan ke asb. dapat pulangan lagi berbaloi-baloi. tahun lepas punye untung 300. sape nak bagi? kau nak bagi? tak kan. hahaha boleh guna time cuti ni wehoooo! ;)

amboi kemain panjang komen. dah lame tak menjenguk akak nyamuk ni. kikiki kbai!

deno said...

tips yg bagus! :)

link deno dah kembali yg asal...

www.dayangdeno.blogspot.com

Nurul Ainaa said...

ngheeheh bagus jugak bagi tips2 begini. boleh saya ikut ^_^
naseb baik sikit je huhuh =P

Da Yana said...

buat bisnes tu...kadang2 kene tgk market kan...why not cuba MLM yang modal murah. sebab korang berada di U...banyak jupe orang..nak iklan pun senang...join MLM modal murah...yang keperluan...dan menarik..xsalah mencuba..sebab masa I student lu tak jupe MLM yang sesuai tok student. tp sekarang dah bersepah..pulangan pn tip top...

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216