TEMAN SETIA

TIPS | Menjadi Pengasuh Yang Cemerlang

ASSALAMUALAIKUM......



         Sekarang nie banyak sangat musm dera bayi kan...dera bayi pun ada musim...so dah 5 musim la yang wujud sekarang nie..eh...haha...baru-baru nie ada dalam berita yang bayi kena dera tue..Atie pun tak tahu sangat sebab apa and sapa yang dera..just tengok berita gitu jer...so justeru*kemain justeru...Atie nak bagi
tips sikit supaya kes dera tue tak jadi..mesti tertanya kan...


Alah kau tue Atie kawin pun belum kemain nak bagi tips...hebak sangat kah??buuuuu Atie buuuu


       Lempang nak??haha...mak Atie pengasuh baby tau...sejak Atie kecil lagi sehingga la Atie dah tua bangka gini*tua la sangat...mak Atie still jaga baby..macam-macam perangai baby yang ada....selalu mak Atie ambil dari lepas pantang sampai darjah 6...masuk sekolah menengah..pepandai la korang jaga diri...sepanjang mak Atie jaga diorang setakat nie alhamdulillah..takder lagi yang parents komen..bukan nak puji mak...eh kesah pulak..mesti la nak puji mak sendiri kan...serius mak Atie memang penyabar...even budak tue jenis kepala batu..dia tetap jaga..takder nak dera...so tips nie Atie dapat dari mak Atie sendiri taw...



1. Kenalah anggap baby yang dijaga tue macam anak sendiri..so perasaan sayang tue mesti la kuat kan..yer dak.. 
2. Pastikan baby tue tidur cukup dan makan cukup..kalau dah semua nie cukup..baby tue takder lah nak buat perangai..so kita pun takder la geram dan tak la rasa macam nak lempang baby tu lelaju 
3. Sediakan mainan untuk diorang..hello ingat bay nie 24/7 kena tidur je ker..ada masa nya diorang kena gak bermain...pastikan pulak mainan tue sesuai dengan umur diorang dan tidak membahayakan. 
4. Ikut serta bermain dengan diorang..baby yang kecik comel2 nie boleh buat kita terhibur taw..so try la main2 dengan diorang...mesti hati kita pun rasa cool jer.. 
5. Lastly yang paling penting....kalau baby yang lepas pantang tue..masa diorang nak minum susu tue pastikan kta berada di sisi diorang..jangan biar diorang sendiri..nie la kes yang boleh jadi tersedak susu bagai tue..satu lagi lepas diorang minum tue..jangan biar diorang tidur terus..tinggikan bantal diorang sedikit..nie pun bagi ngelak tersedak susu terjadi..


Ok tue saja tips dari Atie..ehem dah boleh kawin kot macam nie..haha

*p/s: Join GA oiii...


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

4 sayang gua:

Azhafizah Md Nor said...

Thanks share tips ni atie..bolehlah jadikan reference untuk pengasuh yang lain juga ^__^

Nurrul said...

hEHE , tips yang berguna sangat ! Nurrul tahun depan jaga 2 orang kakak yg dalam pantang.. hewhew

Nur Syafiqah said...

jom join segmen ini :) http://notahatipiqa.blogspot.com/2012/12/segmen-kenali-blogger-muslimah.html

nik ros said...

tu la. nak cari pengasuh pun ibu ayah kena gak hati2. jgn main hantar jea anak2 kat pengasuh. skarang ni byk dengar kes dera

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216