TEMAN SETIA

Ingatkan Dah Sembuh

ASSALAMUALAIKUM.....



        Hello readers.....lately aku rajin sangat MC..asal bangun pagi jer mesti tak sihat...sesak nafas lah...kejang lah..macam-macam ada...so semalam decide pergi check up dekat KK...selama nie kalau sakit pun just assume demam jer..sebab badan panas kan...huhu...tapi pagi semalam bangun semangat nak gi keja..sesak nafas pulak..ambik inhaler pun macam tak bapa nak jalan..actually dah dekat berbulan dah aku jadi gini..asthma attack...bila sedut inhaler tak der kesan...kena gi ambik gas dekat hospital jugak...



        Semalam mama bawak gi Klinik Kesihatan (KK)...sebab aku rasa KK nie senang sikit cerita..lagipun rekod asthma aku memang ada sana..kalau gi Klinik biasa doktor kureng sikit nak percaya...bila dah pergi..doktor mintak aku tiup benda apa tah tapi memang khas untuk orang asthma untuk check pernafasan kita boleh kuat sampai mana...tipu 3 kali aku just boleh pergi dalam skala 120 camtu...sepatutnya ikut tinggi dan umur aku...aku boleh tiup sampai skala 300...jauh kan beza??



        Doktor decide untuk aku start ambik inhaler warna coklat..sebelum nie aku pakai warna biru jer...lepas nie kena pakai dua2 sekali...phewww...




          Yang biru tue kena ambik bila kena attack jer....kalau dulu aku kena ambik 2sedutan..sekarang dah naik..setiap kali kena attack aku kena ambik 4sedutan...dan yang koko tue pulak..hmmm aku tak tahu la kenapa doktor panggil warna koko..sebab aku nampak macam warna maroon..rabun warna ke apa doktor nie...kahkah...ok yang tu aku kena ambik hari-hari..even tak kena attack pun tetap kena ambik...2sedutan 2 kali sehari...untuk clear paru-paru kata doktor...memang 24 jam la aku kena usung benda nie..sebab sebelum nie aku tak bawak pun kalau keluar..hehe....dan dan start semalam jugak aku kena follow up doktor setiap bulan..



        So uolls kat luar..jagalah kesihatan yaw...aku kena asthma dari umur 12..dan sekarang aku dah 21...ingatkan dah sembuh...rupanya makin teruk....aigooo....aku memang tak boleh kena bulu binatang..dan tak boleh terlampau sejuk..dan kalau selsema + batuk memang wajib la kena asthma...sapa cakap ada sakit best sebab senang dapat mc?tak best pun sebenarnya..sebab tertinggal habis semua...pelajaran pun ganggu tau....korang doakan aku cepat sembuh ok??mmmuaxxxx...


*nota NT : abah cakap keturunan...ye ke??


TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

12 sayang gua:

Mahirah Ridzuan said...

maybe keturunan tp klu jaga betul2 insyaAllah boleh hilang... kena pantang ya dik.. jgn mkn benda2 sejuk ya...

Mieza Jhaa K said...

kesian tgk orang yang ada penyakit asthma ni..kena selalu bawak penyedut..

Mieza Jhaa K said...

teringin nak tahu apa ada kat dalam inhaler tu? tak pernah pegang dan tgk secara dekat..

cik didiey said...

sy pun ada asma..guna yg warna biru tu..huhuhu

Nyamuk Terbang said...

@Mahirah Ridzuan ok kak..thanx for the advice :)

Nyamuk Terbang said...

@Mieza Jhaa K kiter xbwk selalu pun sbb malas...hehe...tpi skunk dh kna bwk sllu dh

Nyamuk Terbang said...

@Mieza Jhaa K ada mcm serbuk apa tah...dia mcm gas untuk bukak ruang dkt lung...if xslap la..hehe

Nyamuk Terbang said...

@cik didiey kita geng!! hehe

Azhafizah Md Nor said...

kena banyak pantang ni.insyaAllah okay nanti :)

Nyamuk Terbang said...

@Azhafizah Md Nor susah sikit nak pantang nie..hehe

Siti Noor said...

sy x de asthma..tp my mum n other siblings ada..dulu sbb nak sngt rasa apa yg ada dlm inhaler tu selalu curik2 amik yg omma punya...tp skrg x da..sb da besar n da taw ape rasanya... awk take care taw...<3

Nyamuk Terbang said...

@Siti Noor eh boleh try2 lak...hehe... btw thanx :)

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216