TEMAN SETIA

RESEPI | Popiah Isi Ketam Dengan Cheese Zombie!!!

ASSALAMUALAIKUM.......



        Hello readers...aku rasa lama dah aku tak buat resepi untuk blog nie...dan semalam entah kenapa rajin terlebih..aku pun masak la...tapi maak benda yang paling senang dan cepat..resepi aku ambik dekat kak yana.....tapi aku renovate sikit...tak tiru sebijik2..kehkeh...yang penting menjadi...jom cekidaut resepi untuk buat Popia Isi Ketam Dengan Cheese Zombie nie...kemain nama resepi....



Bahan-Bahan : 




- Kulit popia
- Chesdale (kak yana pakai Cheddar Cheese...tapi aku nie jenis nak jimat so aku rembat jer chesdale nie..korang nak pakai apa2 chesse pun boleh)
- Isi Ketam




- White pepper....(nak guna black pepper pun boleh)


        Kalau ada daun bawang korang boleh letak...dan boleh la nak tambah apa-apa lagi..macam sosej ker...fishball ker...aku nie jenis simple dan tak makan sayur even daun bawang..so aku cuma letak isi ketam dengan cheese sajo...jom tengok cara buat pulaks....



Cara-cara





       Buang baju yang ada dekat isi ketam tue....jangan pegi potong sekali pulak..kang jadi Popiah Isi Ketam dengan Cheese plastik pulak...hahaha




        Pastu potong lah isi ketam nie macam gambar atas nie..ikut korang la nak potong bentuk cemana pun....sesedap rasa....





        Potong pulak cheese...kalau guna Cheddar cheese senang sikit..just parut camtu ja..nie aku guna slice..kena la potong dengan sopannya..susah woiii nak potong..melekat2..pastu senang terkoyak pulak..so susah..padahal boleh ja koyak-koyak..sebab nanti bila goreng cair cemtu jugak.....haha





          Tabur white pepper sesedap rasa...aku tabur banyak-banyak sebab white pepper nie bukannya rasa sangat pun...






        Gaul sebati...kemain ha guna penyepit...chef sangat!! dengan apron kuning interframe sekali...kehkeh





        Letak inti tadi atas kulit popia,,,ikutlah nak letak banyak mana....nie aku first try so terlebih sikit letak...






        Balut la popiah korang tu sekemas yang mungkin..aku memang pakar balut popiah..sebab mak aku dulu jual popiah...hehe...turun temurun katakan...kalau korang taknak bagi popiah tue terbuka..bancuh tepung ubi dengan air..then letak dengan hujung kulit tu...kira macam gam lah...






     Pastu goreng!!sampai keperangan....kejap jer buat benda nie





           Tadaa!!!!siap dah..buruk benor rupa popiah aku haa....




         Nampak dalam dia??cheese jadi cair..ouhh sedap....aku buat 16 batang isi ketam + 6 keping cheese...dapat 12 ketul popiah...so korang try lah benda nie..so senang...hehe...mak ngan abah aku pun cakap sedap..ouh vangga vangga....nantikan resepi lain pulak nanti yaw...maybe dalam 2 3 bulan lagi..sebab aku memang malas gila nak masak...selamat mencuba!!


*nota NT : puas dengan masakan sendiri













TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

4 sayang gua:

mazni said...

nampak sedap, cara nk buat pun senang! nk trylah nanti :D

Keyme Keymoo said...

wah-wah, nampak sedap

kimi kena cuba ni, hehe

Najwa Ayuni said...

Nak cuba jugak laa nanti.
Dah terliur dah tgk akak masak :)

CXopportunities said...

okay nmpk sgt sdp sbb cx mmg gile cheese. hahah ok I will try soon. and update entry and link to ur blog. hahahha! thank you in advanced! :)

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216