TEMAN SETIA

TIPS | Cara Menyembuhkan Demam Denggi

ASSALAMUALAIKUM....


          Entry kali nie Atie nak kongsi tips kesihatan sikit untuk korang...ehem konon-konon doktor tak bertauliah la nie..ehhe...hmmm...sekarang nie memang musim demam kan...sebab cuaca sekarang tak menentu..kejap hujan kejap pamas...dan yang paling takut sekali demam denggi..ala demam yang disebabkan oleh nyamuk terbang aedes tue.....dekat kawasan rumah Atie pun ada yang dah kena..even Atie sendiri pun sekarang ada tanda-tanda denggi..memang takut sangat la kena jugak..sebab dalam dua tiga hari lepas pun memang kena gigit dengan nyamuk banyak kali...


        Tadi Atie pergi klinik kesihatan sebab nak check demam....memang ramai la orang sakit...sementara tunggu giliran tue..ada la makcik nie sembang dengan Atie...Atie cakap la Atie demam then dah naik bintik merah dekat badan..macam tanda denggi..so makcik tue ada la kasi petua untuk demam denggi nie..ahaks..nei part paling best sebab dapat share dengan korang...



         So untuk mengurangkan suhu badan anda digalakkan minum 100 plus..Atie kalau demam memang akan minum air selain ubat doktor..sebab air nie dapat meneutralkan badan...

rembat google



         Selain air 100 plus..ada lagi satu cara yang Atie dapat untuk menghilangkan denggi...iaitu dengan memakan ketam..tak kisah la ketam apa pun...tak kira la masak apa pun..asalkan ketam....ha memang Atie 'hantu ketam' la..sampai ke kuah Atie makan kekadang..


        Ok tue jer yang Atie dapat kongsi dengan korang..harap dapat membantu..tapi ingat kita cuma ikhtiar tapi Allah yang menyembuhkan...

*p/s: ada lagi cara lain tak??mohon kongsi




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

4 sayang gua:

ADEEYA said...

Kenapa makan ketam boleh hilangkan dengue ?

wnshzznie said...

aah saya pun ada baca minum sup ketam leh legakan denggi.

..cik gugu.. said...

yg mnum 100 plus tu gugu taw la .. tp yg ketam tu 1st time dgr .. btw nice info dear :)

K O R I E said...

si pemilik blog nyamuk terbang kena gigit dgn nyamuk. grr

boleh buat tajuk entri ni. hahaha

erm, skrang mmg cuaca panas gile. xtahan kdg2 tu. rsa mcm nak duduk dlm aircond jea klu boleh. grr ;p

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216