TEMAN SETIA

Zaman Sekolah Rendah!!

ASSALAMUALAIKUM!!!


lambat gila aku update hari nie
nie semua gara-gara sijil yang suka main aci ligan
terpaksa la oergi sekolah yang dah dua tahun tak jejak..chisss!!
tapi best juga
banyak dah yang berubah sekolah tue
sambil-sambil imbas nostalgia
teringat pulak zaman hingus-hingus leleh dulu *sekolah rendah la tue

***************

1.        Kalau dulu time sekolah rendah mesti banyak salesmen mai sekolah...jual macam-macam buku...buku cicak lawan naga lah....motor langgar basikal lah...cinderella la...snow white lah....pastue dia ada bagi slip untuk balik tunjuk dekat parents...kalau aku dulu balik ja tak sempat buka kasut...aku dah bagi dah dekat abah....pujuk sampai guling-guling nak juga abah beli...walhal buku tue sama ja dekat rumah...takpun abang susu....tiap-tiap bulan mai...aku la orang yang suka kalut nak beli..dah la beli banyak...walhal kat pasar malam pun ada... *tak paham betoi


2 .       Kalau pensel box dulu panggil 'kotak box'...wahaha....belajaq mana pun tak taw...pastue jenis yang boleh bukak depan belakang...ada magnet...dengan gambaq otomen...takpun mickey mouse...bajet la time tue..sapa tak dak 'kotak box' macam tue kuno....pastue duit mak bagi tak reti nak beli makan..pi kedai buku..kalut beli pemadam banyak-banyak..nak main lawan pemadam...sanggup ooo guna pemadam yang kecik belakang pensel tue sebab sayang nak guna pemadam baru..padahal sekupang ja pun *dulu pemadam aku ada 3 kotak pensel penuh..serius..


3.       Pembaris pula mesti bergerigi kat tepi..sampai boleh confius mana pembaris,mana gergaji...dalam pembaris tue mesti ada air....dengan benda kilat-kilat...takpun ada macam mainan....kalau nak buat seni..pembaris tue la guna...konon-konon kreatif boleh buat line bergerigi....kau ada???*adik aku la guna pembaris macam budak U pakai



4.      Cikgu pulak guna pembaris panjang gila nak mampus....siap ada tempat pegang dekat tengah...pastue mesti warna kuning...warna lain tak dak..tapi time nak guna...tak pernah pun pegang benda tengah tue...tak taw la apa tujuan..kalau nak pukul budak-budak tak buat kerja sekolah...guna pembaris tue juga...duk sedepa dah boleh pukul dah....nak garis dalam buku pun guna pembaris tue juga....nak bagi meja sama dalam kelas pun guna pembaris tue juga... *dwifungsi rupanya




5.      Kalau time BM cikgu bawa pi library...buat-buat la pulun baca buku..padahal sembang lebih...baca buku tengok gambar ja....ambik pulak buku yang paling tebal *aku punya kerja...bila nak buat NILAM baru kalut pinjam buku merata...dah tue main cilok kawan punya lak...dapat sijil depan perhimpunan...buat muka bangga lebih...


6.     Dulu pakai tudung mesti senget..anak tudung sampai tutp mata....lepas habis rehat..tudung dah macam belacan...tak nampak rupa...sambal penuh..tudung tue juga la buat lap hingus... *yerkk...masuk ja dalam bas terus cabut tudung letak dalam beg...


ada dalam laptop aku..saja letak


7.      Kalau raya mesti bajet nak kasut yang bila pijak kuar lampu warna-warna...pulun la pijak kuat-kuat bagi kuar juga lampu...dah tue....boleh pulak buat 'bertukar!!'..zuusss tiba-tiba rasa dah jadi otomen....lalalala



8.     Petang-petang mesti layan dragon ball....doremon...takpun..kuar rumah main polis n tri...main masak-masak...ambik batu tumbuk rumput....bajet sayur...haha...air longkang pun tak rasa geli time nie...aku pernah ambik kayu letak dekat longkang..lepas tue angan-angan macam jambatan gantung...



9.    Kalau sekolah dulu dalam kelas wajib ada bulu ayam..sampai tak dak bulu dah...jadi ramping angkara budak-budak nakal yang tak dengar kata...



10.   Kena BCG ja semua kalut buat-buat takut..nangis tak tentu hala...lepas habis muka poyo..konon-konon cool..tambah-tambah kalau jejaka/gadis idaman lalu


11.   Dulu kalau kasut putih tue hari isnin memang putih la...serbuk daia pun kalah..mai hari jumaat.....rendam dalam ayaq pun leh jadi ayaq kopi


12.   Kalau sekolah arab petang tue..balik ja sampin ikat kepala...pastue kalut ligan orang..bajet ninja



13.   Duit lebih sekolah...pi kedai mamak..cari dindang,jojo,tora....fanatik dekat mainan dia...yang coklat lempaq merata... *membazir nya aku


14.  Dok pulun guna bahasa M...tambah-tambah kalau kutuk orang....bajet orang tak faham...amukumu sumukama demekatmat amawalmal..


15.   Pengawas dulu kalau cikgu takdak...jaga la budak-budak...pulun tulis nama dekat papan hitam...kesalahan::berjalan dalam kelas,bersembang,berlari....*baru sekarang rasa nak fikir..apa tujuan buat macam tue

********************


macam tue la kita dulu kan
best ooo zaman kecik-kecik
rugi la sapa yang tak dapat nikmat zaman tue


p/s:: tak taw pulak yuyu pun buat entry yang lebih kurang..jom klik SINI




TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

13 sayang gua:

RinsyaRyc said...

<---pakai tudung sekolah bulat gile.. lepas kawan tegur, terus buat muncung kat tudung.. masalahnya kena kutuk kwn cam burung pakai tudung.. = ="

Skang dah elok dah.. kih3

m0sHiE~ said...

rindunya zaman skolah rendah dulu. maen kejar-kejar ngn budak laki. giler tak malu. n moshie ada benci kat sorang mamat ni sbb die tulis name kite bising lam kelas. tak pasal dapat rotan free kat bontot. sakit woo. ^^

IkhAnif said...

hek ermmmm......
<-- stilllll budak skolah..>_<

El-Janna said...

adeh time sekolah?? kelakar la. mlu btl klau ingt blik

kim heeruul said...

sekolah rendah dulu gua pakai songkok.
time sekolah rendah juga gua rajin beli dan kumpul pesel kertas yang berjenama OBON

Cik Cura said...

nice entry dear. like!

sekarang umur dah cecah 24 ni rasa tua sangat lah puloks.

Pendamba Mawar said...

ala comel nye dia

AL-AFIQ said...

hahah.dulu time sekolah paling suka time rehat sbab kat kantin ada jual nasi lemak sedap sangat.heee

Namee Roslan said...

semua yang awak list kan tu semua saya lalui juga!! haha, kalau yg org dtg jual2 barang tu, balik umah beriya pujuk mak ! nak jugak beli. hehe. pergi sekolah bkan nl blaja pun, nk main je. :D

Cik Jannah said...

hahaha. dulu pantang kalau time rehat. mesti cabut g kantin. rmt. haha

syahirooAhmad said...

kalau yg laki lagi la lasak. men polis sentri.. tangkap belalang, kutip batang askrim dlm tong sampah.. adehh... kalau dipikirkan semula.. mmg segan gila..

cik wanie Lovela (CWL) said...

rindu juga time skola....
singah http://cikwanielovela.blogspot.com/

ekin.. said...

hehe..tudung senget2 yg xleh bla tuh..:D

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216