TEMAN SETIA

TIPS | Bila Kekeringan Idea

ASSALAMUALAIKUM!!!

tengah mimpi dengan enaknya sambil memeluk domo kun
tiba-tiba aku terfikir nak buat entry nie *mimpi pun boleh
tapi sebelum tue
aku nak cakap dekat sini
aku buat entry bukan nak cakap aku hebat
cuma nak tolong member-member blogger yang lain
ilmu kena kongsi yer dak

jom kita tengok tips versi aku *tak merepek dah kot
|
|
|
|
\/
1.CARI BAHAN YANG BEST UNTUK ENTRY

- nie kira benda paling mudah la bagi aku untuk buat entry
kalau hampa dah tak dak idea sangat kan nak tulis apa
try pi godek-godek dekat google atau youtube
cari benda yang best
contoh :: cari la gambar-gambar atau video yang pelik-pelik
ala macam entry jamban yang aku buat tue
aku tempek gambar ja...
dah jadi entry
senang kan??


2.JALAN-JALAN KE BLOG ORANG

- jujur aku cakap
kebanyakkan entry yang aku buat 
aku dapat idea dari blog orang *bukan copycats
sebab bila kita baca entry orang
kita akan dapat idea untuk buat entry baru
tak percaya??
try banyakkan blogwalking
confirm idea ada untuk buat entry


3. JOIN WW, ST

- nie pun salah satu juga
join la wordless wednesday , spontaneous thursday, music on saturday
dan yang sewaktu dengannya
sebenarnya benda nie membantu hampa sangat
tambah-tambah bila tak dak idea
*aku suka ww sebab letak gambar ja

ini bukan pelita...

4. PEKA TERHADAP ISU SEMASA

- errr tajuk tips macam tak boleh belah
haha
banyak-banyak la tengok berita
baca surat khabar
sebab dari situ nanti hampa boleh buat satu rumusan
jadi boleh la hampa update entry dari rumusan tue
takpun ulas balik apa yang hampa baca
mudah kan??


5. TAIP JA APA YANG TERLINTAS

- kalau rasa dah ada benda dekat otak tue
taip terus jangan berlengah
kalau berlengah tue yang jadi sebab entry tak berupdate
tapi pastikan apa yang terlintas tue tak timbul masalah pada masa akan datang


6. BUAT VLOG

-yang nie bagi orang yang rajin bercakap
tahu ka vlog tue apa??
ala macam Anwar Hadi dengan Mathlutfi90 buat tue
benda nie membantu sebenarnya
ala buat simple-simple dah la
ucapan raya ka
hampa nak nyanyi ka
nak berlakon dengan member-member ka
tapi pastikan jangan memalukan diri sendiri

7. BUAT KISAH


- kalau dah tak tahu sangat
hampa buat ja cerita
cerita dongeng ka
cerita realiti ka cerpen pun boleh
buat cerita yang dramatic sikit
confirm readers suka
banyak blog yang buat macam nie
contoh :: Kim , Syafik , Kunci , Ayie


sebelum blah
jom layan video nie
|
|
|
|
\/

sengal betul mamat nie

akhir kata,
kalau dah susah sangat taip ja satu huruf
takpun letak anak panah banyak-banyak
simbol banyak-banyak
janji ada entry kan??
huahuahua 
sapa lah yang nak komen kalau buat macam tue

ok sekian =.=

p/s:: nak buat video main gitar sambil nyanyi la huahuahua hakktuiihhh



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

15 sayang gua:

AesyaZealous said...

waa nk buat video main gitar smbil nyanyi..nak tiru amal la tuh..kbai.

Nyamuk Terbang said...

@AesyaZealousdamn!!..haha aku tak terfikir lngsung bdk tue

eik`S noName said...

hehehe...membantu btoi tips...ahaks
eh...yang vlog tu esyad dop tahu lagi nie....ape2 vlog????

Nyamuk Terbang said...

@eik`S noNamemcm yg anwar hadi tue

kunci locker said...

waa...tips yg menarik...like333...hahaha,..suka ni..huhu...nk ikut la cre ni...heheh..tq ye..

Nyamuk Terbang said...

@kunci lockerhaha ikt2...

Akito Boron said...

buat video utk kempen anti spam link

Nyamuk Terbang said...

@Akito Boronhaha xnk aku

kim heeruul said...

masa lu buat entry nie,mesti lu teringat kat gua kan..haha
nice tips..^^

sYafIk-wAy said...

wahhhh kau teringatkan jugak aku yekk . sukenyeee . haha

Nyamuk Terbang said...

@kim heeruulxdk mknanya nk trngt kau..haha

Nyamuk Terbang said...

@sYafIk-wAykahkahkah..suka kau eh

yunZ said...

ko wat entri pasal aku kmpem ramai readers

Nyamuk Terbang said...

@yunZis offline...zzz

fierul said...

hehe mbntu tpi yg nom 5 aku tak bole ikt nnti asyik kuar crita blak aku je . tgh angau nie . hehe

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216