TEMAN SETIA

Tutorial Tukar Background Blog

ASSALAMUALAIKUM!!

Selamat Hari Raya
haha
merepek betoi
macam mana baju raya dah siap??*out of topic
ok bye

hari nie aku nak ajar cara nak tukar background blog
sebab ramai yang tanya benda nie
kalau aku explain dengan taip memang tak dak orang faham 
meh2 aku explain guna gambar yang cantik nieyh
sebelum tue baca bawah nie
|
|
|
|
|
\/
AMARAN:: SEBELUM MELAKUKAN APA-APA PENGEDITAN PASTIKAN COPY DULU SEMUA CODE ASAL DEKAT MANA-MANA (NOTEPAD OR ETC) UNTUK MENGELAKKAN KEROSAKKAN BLOG SECARA MELAMPAU!!

ok jom kita mula


STEP 1::

DASHBOARD -----> DESIGN ------> TEMPLATE DESIGNER -------> BACKGROUND

lepas tue right click dekat kotak kecil tue copy image URL
tak paham??
tengok gambar bawah nie




STEP2::

EDIT HTML------> CTRL + F -------> PASTE URL TADI

dah jumpa??
highlight code tue seperti gambar di bawah


buruk nya aku print screen

STEP 3::

cari background yang hampa nak dekat mana-mana (photobucket or etc)
copy URL background tue

nie contoh photobucket

STEP 4::

gantikan URL yang copy tadi dengan URL yang hampa highlight tue
preview dulu
kalau jadi save


selamat mencuba >.<

credit:: tengku nizam dan rakan SB


p/s:: kalau tak jadi tinggal komen okeyh kalau jadi pun tinggal haha



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

20 sayang gua:

Farrah yong said...

tak payah la . da tak nak tukar da . hahahahaha ;p

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

yeah..tuto paling simple dn mudah =)

Nyamuk Terbang said...

@Farrah yonghampeh....haha..xpa aku buat utk smua

Nyamuk Terbang said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamidhaha....senang kn??try2

muhamadsufian89 said...

hebatttt!!

Nyamuk Terbang said...

@muhamadsufian89ye r tue.. :)

Syazwan Che Deraman said...

thanks nyamuk ;).

Nyamuk Terbang said...

@Syazwan Che Deramansma2 pilot

Tengku Nizam said...

hohokk, patut la ade beribu backlink dr blog ni hehehee

Nyamuk Terbang said...

@Tengku Nizamhaha bangga seketika

Rtp Farra Arisha said...

arisha tak terror sgt ttg coding ni ;)

Nyamuk Terbang said...

@Rtp Farra Arishatry2 senang jer..xthu tnya :)

zulhilmi.tempoyak said...

tq...;p

eik`S noName said...

wow...nice ajaran cikgu,,,so so berguna ^^

Nyamuk Terbang said...

@zulhilmi.tempoyakmost welcome :)

Nyamuk Terbang said...

@eik`S noNameouhh maseh..terharunya

kim heeruul said...

dh pndai buat tuto..bagus2..hehe..^^

Nyamuk Terbang said...

@kim heeruulpndai la sgt2..secukup rsa ja nie

iPai said...

pemilihan picture background tuh penting juga kan ? takut pilih berat plak blog tuh nanti ..

Nyamuk Terbang said...

@iPaiyup stju2

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216