TEMAN SETIA

TIPS | Elak Pencuri Masuk Rumah

ASSALAMUALAIKUM!!!

ha entry pasal raya hoo yeee *syok tak pepasai
ok well sekarang semua sibuk balik kampung ja
aku ja tak dak kampung
sobs sobs
tak rasa betul nikmat balik kampung
dah la belajar pun sebelah rumah jiran atuk punya rumah ja *tak paham kan??
sebelum aku merepek tak tentu hala
jom kita usha tips elak pencurian


1. PASTIKAN SEMUA BERKUNCI

- sebelum keluar rumah pastikan segala pintu yang ada dikunci
termasuk pintu bilik air
mana nak taw pencuri kebas timba ka
periksa la paling banyak tiga kali darab berapa orang yang ada dalam rumah tue
jangan lupa kunci sekali pagar kucing  dan binatang-binatang seumpamanya
kalau susah bawa sekali 'depa' pi raya
setelah yakin dan penuh keazaman baru la mulakan perjalanan


2. HENTIKAN LANGGANAN SURAT KHABAR

- nie orang kaya ja nie selalu buat
aku beli ja surat khabar
hentikan langganan ya kalau ada
sebab bila abang langgan tue lempaq-lempaq surat khabar
kalau hampa tak dak mesti hampa tak ambek kan
bila pencuri nampak surat khabar ada depan umah
memang sah la tuan umah tak dak
so jangan langgan
termasuklah majalah dan buku doremon


niat kat hati nak letak gambar lain tapi cari tak jumpa



3.ELAK LETAK KUNCI DI TEMPAT BAHAYA

- errkkk nie kalau jenis mak balik anak sulung tak ikut balik
atas alasan nak beraya bersama rakan-rakan di rumah sendiri cheh
selalu parents suka tinggal kunci dekat bawah pasu,dalam kasut
dan sewaktu dengannya
dengan harapan tempat rahsia sesama keluarga
dan tidak dapat dihidu oleh mereka yang tidak bertamadun
huahuahua
pencuri sekarang pi sekolah siap ada ijazah
depa taw la dekat mana orang selalu letak kunci
jadi bagi terus la kunci tue dekat yang berkenaan
tak payah nak letak dalam kasut yang busuk lagi lemau *erkk


4. LAST TIPS

Tulis dekat papan pastue gantung depan rumah ayat macam nie::

:: RUMAH UTK DISEWA/JUAL:: atau

::RUMAH UTK DILELONG:: atau

:: RUMAH MAYAT :: atau

:: RUMAH INI TELAH DISITA::  atau

:: AWAS!! RUMAH BERHANTU::

untuk lagi sedap 'PONDOK POLIS TAMAN DESA JAYA'

takpun 'under construction'

kalau rasa diri tue kejam 'RUMAH SEBELAH TV LCD 40' INCI'



haha 

okbai =.=


sumber:: facebook dan rakan-rakan

p/s:: tips last please dont try at home



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH :)

16 sayang gua:

cik tenggiling said...

pencuri skrng ni ada org pun dia msuk gak..

Nyamuk Terbang said...

@cik tenggilingtue bertamadun punya pencuri

aishah rahman said...

haha..terbaik la ltak rumah untuk di sewa..

Nyamuk Terbang said...

@aishah rahmanhaha...jgn dok buat plak

Nafisah Ruslan said...

hahaha.. part yg last sekali tu kelakar.
satu lagi tips, kita kena bagitahu jiran sebelah atau pun balai polis yang terdekat supaya dorang boleh usha2 kan kita nye rumah :)

Nyamuk Terbang said...

@Nafisah Ruslanerr terlupa la pulak

alif haris said...

perghh yg last tu style hahaha :D

Tengku Nizam said...

yg last tu cam kenal je tips tuhh, hhaahs

una din said...

kihkih tip last tu sangat bahaya okey. kalau org dah tau rumah tu kosong, memang jadi tumpuan penagih2 dadah. tehehhe ;p

Namee Roslan said...

haha, yang last tips tu letak untuk dilelong tu kelakar. tp perompak skang ni pandai lah...kita nk tipu dia, dia tahu dah. bahaya. so mungkin pasang system penggera kot.

Namee Roslan said...

haha, yang last tips tu letak untuk dilelong tu kelakar. tp perompak skang ni pandai lah...kita nk tipu dia, dia tahu dah. bahaya. so mungkin pasang system penggera kot.

AesyaZealous said...

ala ko dh ckp tips last tu..diorang tau dah...haha

yunZ said...

baik ko tulis je rumah amal untuk kebajukan..kompem ramai pencuri gath kat citu

yad'z said...

aku nak buat yang last. tak kira.. tak kira.

hafiz hafizol said...

hahaha.. tips yg menarik..

Zul Fattah said...

selamat hari raya..
maaf zahir dan batin..
[^^,]
http://zulfattah.blogspot.com/

COPYRIGHT @ NYAMUK TERBANG 0216